Żywność ekologiczna, żywność bio – czyli jaka?

2015-12-18
Żywność ekologiczna, żywność bio ? czyli jaka?

Chyba nie ma na świecie lepszej mody, niż moda na ekologię i zdrowie. A tą możemy od jakiegoś czasu zaobserwować w mediach ? coraz więcej mówi się o żywności ekologicznej i bio, coraz więcej słyszy się o naturalnych sposobach uprawy roślin i etycznej hodowli zwierząt. I bardzo dobrze, bo korzystają na tym wszyscy zainteresowani pozostawieniem Ziemi w dobrym stanie następnym pokoleniom, a także ci, którym zależy na ich własnym dobrostanie. Jak to jednak jest z tą zdrową żywnością ? dlaczego jest taka droga i jak poznać, że jest naprawdę eko?

Ceny żywności ekologicznej

Niektórzy buntują się przeciw cenom ekologicznej żywności, uważając, że są one sztucznie zawyżane przez producentów, pragnących zarobić na osobach ceniących zdrowie. Tymczasem w większości przypadków nie jest to prawda. Producenci ekologicznej żywności ponoszą po prostu znacznie wyższe koszty hodowli lub uprawy. W odróżnieniu od masowo produkowanego pożywienia, w produktach eko i bio nie ma chemii, konserwantów, spulchniaczy czy wzmacniaczy smaku. Nic, co się składa na produkt eko/bio nie wyrosło też na ziemi nawożonej sztucznymi nawozami, nie było karmione wzbogacanymi o hormony czy antybiotyki paszami. Kolejna ważna kwestia ? taka uprawa czy hodowla nie tylko opiera się na naturalnych składnikach, ale musi też odbywać się w taki sposób, żeby nie szkodzić terenowi, na jakim się znajduje. To wszystko sprawia, że koszty rosną, a tym samym cena produktu. Mimo wszystko, niejeden eko sklep nie może opędzić się od klientów, którzy już wiedzą, że...

Warto zapłacić więcej

Jeśli mamy świadomość, jak wyglądają masowe hodowle i uprawy, z pewnością łatwiej przyjdzie nam dołożenie pewnej kwoty do codziennych zakupów i wybranie produktów eko i bio. Pierwszym z brzegu są hodowle kur. Kurczaki przeznaczone na mięso żyją tylko nieco powyżej miesiąca, w ciasnych klatkach. Te ekologiczne żyją minimum 81 dni, a podczas swojego życia mają okazję pohasać sobie po zielonej trawce i pożywić także tym, co same wydziobią. Podobnie jest z kurami trzymanymi dla jaj. Na każdym opakowaniu jajek znajduje się cyfra od 0 do 3, przy czym trójka oznacza chów w klatce, dwójka chów ściółkowy, w którym kury są nadal w zamkniętych pomieszczeniach, jednak wyścielonych ściółką, a nie tylko nagimi kratami, dodatkowo mogą się po nich swobodnie poruszać. Jedynka to już chów z wolnym wybiegiem, czyli taka kura zamykana jest na noc, ale w ciągu dnia chodzi sobie po dworze. Zero oznacza chów całkowicie ekologiczny ? ma wolny wybieg, jest karmiona naturalną, świeżą karmą, zjada też owady. Udowodniono, że jaja z chowu ekologicznego mają znacznie lepsze wartości odżywcze, dlatego nawet jeśli nie przemawiają do nas względy etyczne, warto rozważyć choćby tę kwestię, dokonując w sklepie wyboru.

Gdzie dostaniemy prawdziwą eko żywność?

Aby producent mógł oznaczyć swoją żywność hasłem eko lub bio, musi uzyskać certyfikat u specjalnej jednostki, która dokładnie kontroluje proces jej produkcji. Niestety niektórzy żerując na niewiedzy klientów opisują swoje produkty jako ?zdrową żywność? ? co w zasadzie nic nie znaczą i jest wyłącznie chwytem marketingowym. Mogą też podrabiać znaczek zielonego listka, który oznacza eko produkty. Aby zachować pewność, że nasza żywność rzeczywiście jest eko, najlepiej kupować je w miejscach takich jak sklep ze zdrową żywnością.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel