Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

2016-04-21
Na przełomie ostatnich sezonów możemy zaobserwować wzmożone zainteresowanie produktami ekologicznymi. U ludzi wzrasta świadomość zdrowego odżywiania, stąd coraz bardziej poszukiwane są artykuły żywieniowe nie mające nic wspólnego z wysoce przetworzonym, obfitującym w niezliczone ilości chemicznych dodatków jedzeniem, jakie powszechnie znajduje się na marketowych półkach. Sklep ze zdrową żywnością posiada ogromny wybór produktów ekologicznych, które choć znacznie droższe od klasycznych zamienników, nie mniej jednak o niebo zdrowsze. Brak nawozów chemicznych, sztucznych czy środków ochrony roślin powinna być w tym przypadku dla nas potwierdzeniem, że jedzenie ekologiczne stanowi doskonałą alternatywę dla wielu codziennych produktów, zwłaszcza że liczba chorób cywilizacyjnych spowodowanych niewłaściwą dietą nieustannie wzrasta.


Mąka kokosowa do wypieków

mąka kokosowaMąka kokosowa jest jednym z produktów, jakie oferuje eko sklep BioSmak. Stanowi bogate źródło błonnika, a co ważne ? nie zawiera glutenu, co jest szalenie istotne w przypadku żywienia osób z nietolerancją glutenu. Opisywana mąka może być zatem świetnym dodatkiem do pieczenia. Jako, że charakteryzuje się zwiększonym poziomem pochłaniania wilgoci, konieczne jest jej przechowywanie w szczelnym pojemniku. Po otwarciu zachowuje świeżość przez kilka miesięcy. Jeśli jednak przechowywana będzie w lodówce, wówczas jej trwałość określa się od 6 do 12 miesięcy.


Mąka z kasztanów jako alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z kasztanów charakteryzuje się obecnością cennych garbników, które wykazują działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jest lekkostrawna. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, P oraz kwas foliowy, a także szereg cennych minerałów, np. potas, cynk, magnez, żelazo, wapń, fosfor i sód.


Mleko kokosowe jako zamiennik dla mleka krowiegomleko kokosowe

Mleko kokosowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego, nie tylko z powodu walorów smakowych. Jest bowiem grono pacjentów, które z powodu uczulenia na mleko krowie lub nietolerancję laktozy nie mogą sięgać po jego przetwory. Wówczas staje się idealnym zamiennikiem, który pozwoli nam czerpać radość z produktów mlecznych. Co ciekawe, charakteryzuje się szeregiem dobroczynnych właściwości. Działa bowiem przeciwwirusowo, antybakteryjnie i antygrzybiczo. Zawarty kwas laurynowy eliminuje rozwój drobnoustrojów, dzięki czemu żywność przygotowywana na bazie mleka kokosowego może być dłużej przechowywana.


Olej kokosowy w kuchni i dla urody

Olej kokosowy stosowany jest od stuleci. Wszystko przez jego drogocenne właściwości, które znane są zarówno w pielęgnacji twarzy, włosów, jak również w kuchni i medycynie. Znajdziemy w nim nieocenione ilości nasyconych, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także szereg witamin i składników mineralnych. Może być użytkowany podczas różnych dolegliwości lub jako profilaktyka chorób. Wspomaga odporność, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przyspiesza przemianę materii.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel