Wodorosty – zielony skarb natury

Wodorosty – zielony skarb natury                

Wodorosty są przeważnie jadalnymi roślinami wodnymi. Najpopularniejsze z nich to wodorosty zielone, czerwone, oraz brązowe. Od tysięcy lat są cenionym składnikiem w dietach ludzi i nic nie stoi na przeszkodzie by było tak również dzisiaj. Ceni się je również za właściwości lecznicze.                

W wodorostach znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych. Większość z ich odmian zawiera wiele białka, przez co są polecane osobom na co dzień funkcjonującym na dietach wegańskich i wegetariańskich. Znajdziemy w nich zazwyczaj także bogactwo takich składników jak: magnez, wapń, błonnik, potas, cynk, żelazo oraz zestaw witamin B12. Również ilość jodu w wodorostach jest niezwykle duża. Jod zapewni odpowiednie funkcjonowanie organów takich jak tarczyca. To niezwykle naturalny produkt prosto od natury, doskonale przyswajalny przez nasz organizm.

Wodorosty regulują pracę naszego organizmu, w tym również jelit, są pomocne w walce z wrzodami żołądka, oraz zmniejszają ilość złego cholesterolu. Są pomocne jako środek wspomagający po radio i chemioterapiach, ale również znajdują zastosowanie w leczeniu chorób takich jak anemia i osteoporoza.

Najpopularniejsze z wodorostów to:

 

kombu,kombu   kombu suszone

nori          nori             nori suszone

i wakame.  wakame  wakame suszone                                                

 

Kombu zawiera wiele wapnia, witamin z grupy A i C. Nori zaś zaskoczy nas ilością białka i cennych minerałów. Natomiast wakame to zestaw zawierający wiele białka, ale również żelazo i wapń.

 

 

Spirulina to inny popularny wodorost, który słynie z właściwości antybakteryjnych, a doskonale radzi sobie również w walce z wirusami atakującymi nasz organizm, chroni przed wolnymi rodnikami, oraz poprawia ogólną kondycję naszego organizmu.  

 

 

Wodorostów na świecie występuje niemal niezliczona liczba,                                                                       a każdy z nich ma cośagar agar innego do zaoferowania. To chociażby rodymenia palczasta, kelp, agar, hipiki, dyle, oraz arame. W wodach europejskich pozyskuje się chociażby wodorosty Laver, które znaleźć możemy u wybrzeży Walii i Irlandii.

 

 

Warto jednak zwrócić uwagę, że wodorosty poza leczeniem i zapobieganiem wielu chorobom stosowane są po prostu jako smaczny dodatek do wielu dań. Podaje się je w formie suszonej, ale również jako dodatek do zup, sosów, sałatek i potrawek. Także w przemyśle kosmetycznym są one od lat wykorzystywane do produkcji kremów, szamponów, oraz mleczek i maseczek do twarzy.

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel