Rokitnik – zdrowie i młodość

Rokitnik – zdrowie i młodość                

Rokitnik zwany także rosyjskim ananasem, cierniem morskim lub koralowcem to rozłożysty krzew, który owocuje przepięknymi jagodami w kolorze pomarańczowym. To roślina wyjątkowa jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne, lecznicze i kosmetyczne.  

Pomarańczowe jagody rokitnika                

W Tybecie wykorzystywane są one do leczenia przeziębień oraz jako środek leczniczy w osłabieniu organizmu. W Polsce rokitnik zwyczajny znaleźć można chociażby w nadmorskich zaroślach. Łacińską nazwę, którą dosłownie tłumaczymy jako „błyszczący koń” zawdzięczamy Aleksandrowi Macedońskiemu i jego żołnierzom. Ich konie bardzo chętnie zajadały się owymi pomarańczowymi jagodami. Wspomnieć wystarczy, że właśnie dzięki takiej diecie konie wojowników były zawsze w znakomitej formie. Nieco później roślina dotarła do Europy, gdzie szybko dostrzeżono jej zdrowotne właściwości. Rokitnik jednak już w VII i VIII wieku naszej ery znany doskonale był Tybetańczykom. W ich księgach medycznych z tamtego okresu znajdują się wzmianki o tej cudownej roślinie.

Witaminy w rokitniku                

Najbardziej wartościową częścią rośliny są właśnie jej pomarańczowe owoce. Należy zebrać je pomiędzy sierpniem i październikiem pomimo faktu, że pozostają one na roślinie również w okresie zimowym. Zawierają one w sobie gigantyczną ilość witaminy C (aż 10 razy więcej niż popularne cytrusy). Korzystne w przypadku tej witaminy jest również to, że rokitnik nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za eliminowanie kwasu askorbinowego. Dzięki temu w procesie obróbki termicznej witamina C nie ulegnie rozkładowi. Inną cenną witaminą rokitnika jest witamina E. Ta z kolei chroni nasze komórki przed rozmaitymi utleniaczami i wolnymi rodnikami. Pomarańczowe jagody zawierają czterokrotnie więcej witaminy E niż pestki słonecznika.                

To nie koniec zestawu witamin w tej roślinie. Witamina A jest kolejnym cennym składnikiem rokitnika. Jak wiemy obniża ona poziom cholesterolu w naszym organizmie, a rokitnik zawiera jej o wiele więcej niż marchewka. Znajdziemy także witaminę B12, która rzadko występuje w roślinach. Dlatego rokitnik jest znakomitym uzupełnieniem diety dla osób funkcjonujących na diecie wegańskiej. W roślinie obecne są także flawonoidy w dużej ilości – te składniki działają antyoksydacyjnie oraz przeciwnowotworowo. Są nieocenione w oczyszczaniu organizmu z wolnych rodników. Rokitnik zawiera także kwasy maleinowe i szczawiowe (kwasy organiczne), oraz aminokwasy. Znajdziemy w nim również cenne pierwiastki chemiczne, które są niezbędne dla naszego funkcjonowania, takie jak: żelazo, mangan, bor, fosfor, wapno i krzem.  

Spożywanie rokitnika                

Owoce tej rośliny nadają się do spożycia na surowo (po okresie zimowym są bardzo słodkie). Można dodawać je do domowych przetworów. To niezwykle aromatyczna roślina, którą można zarówno jeść, jak i pić wyciśnięty z niej sok. Wiele osób przygotowuje chętnie herbatki z liści rokitnika, które są doskonałą alternatywą dla klasycznych herbat.

Sok z rokitnika

sok z rokitnika

To popularny sposób spożywania tej rośliny. Sok z niej znajdziemy bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością. Jest to najbardziej wartościowy produkt wytwarzany z tej rośliny. Można go z powodzeniem mieszać z sokami z innych roślin tworząc znakomity miks smaków. Sok z rokitnika wspomaga naszą odporność, co ma niemałe znaczenie w okresie zachorowań na grypę. Zwalcza infekcje, oraz poprawia krążenie, obniża także poziom cholesterolu w naszej krwi. To doskonały regulator procesów trawienia w naszym organizmie, ale działa także wspomagająco na przemianę materii. Sok taki zapobiega stanom zapalnym, usprawnia pracę układu nerwowego, oraz poprawia nastrój. To również bomba energetyczna, posiadająca wiele właściwości antydepresyjnych. Mężczyźni również odniosą korzyść w postaci przedłużenia żywotności plemników oraz zwiększenia potencji.

sok z rokitnika

Olej z rokitnika                

Olej z rokitnika stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej oraz przy podrażnieniach śluzówki zarówno gardła, jak i żołądka, i jelita. Jest doskonałym wsparciem również w przypadku leczenia przeziębień. Owoce rokitnika zawierają rzadko spotykany kwas palmitynowy, którego nie sposób znaleźć w wielu innych roślinach występujących w przyrodzie. Kwas ten wspomaga regenerację uszkodzonego naskórka oraz przyspiesza proces gojenia ran. Stosowany był z tego powodu w Czarnobylu, gdyż znakomicie łagodził skutki choroby popromiennej po wybuchu elektrowni atomowej.  

Kosmetyczne właściwości rokitnika                

Jest to roślina szeroko stosowana w kosmetyce. Jest znakomity zwłaszcza do pielęgnacji zniszczonej skóry, przesuszonej lub łuszczącej się. Popularne są również preparaty na bazie rokitnika likwidujące przebarwienia na skórze. Roślina ta w kosmetyce wspomaga spowalnianie procesów starzenia się i proces tworzenia zmarszczek. Roślinę tę wykorzystuje się również w przypadku ochrony przeciwsłonecznej ze względu na duży stopień absorbowania promieniowania UVB i UVA. Znajdziemy ją również w rozmaitych odżywkach, balsamach i szamponach do włosów. Przydatna jest ona również w leczeniu zmian trądzikowych.

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel