Lecznicze właściwości owoców egzotycznych

Lecznicze właściwości owoców egzotycznych                

Owoce egzotyczne to nie tylko dekoracja naszych stołów, ale również urozmaicenie jadłospisu. Wiele owoców egzotycznych w krajach swojego pochodzenia wykorzystywane są po dzień dzisiejszy w medycynie ludowej. Warto więc nieco bliżej przyjrzeć się niektórym owocom.

 

 Ananas (Ananas comosus)krążki ananasa            

Ananas zawiera bromelainę. To enzym rozkładający białko, co ma spore znaczenie w procesie trawienia. Poprzez swoje moczopędne działanie oczyszcza organizm i jest pomocny przy wszelakich dietach. W przypadku zapalenia jelit również zalecane jest spożywanie ananasa. Jest on pomocny przy rozpuszczaniu kamieni nerkowych oraz żółciowych. Ananas pobudza do lepszej pracy trzustkę, oraz zapobiega osteoporozie. Również w czasie rozmaitych infekcji przekonać się możemy o mocy tego owocu. Posiada właściwości antybakteryjne.

olej z miąższu avocado

Awokado (Persea americana)                 

Owoc awokado zawiera do 30% tłuszczów. W większości są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające walkę naszego organizmu z cholesterolem. Dlatego też awokado zapobiega chorobom serca i chorobom układu krążenia. Dzięki niemu uniknąć także możemy wielu chorób reumatycznych. Pomocny jest także w walce z zakwaszeniem organizmu. Awokado to także glutation – bardzo mocny przeciwutleniacz.                

Awokado jest niezwykle pożywne dzięki bogatej zawartości witamin z grupy prowitamin A-beta karotenu oraz witamin takich jak: B, C, E, D i PP. Duża zawartość białek jest dodatkowym atutem tego owocu. Spożywanie ananasa w większych ilościach zaleca się osobom dorastającym, a także nadmiernie nerwowym i słabym.                

Jadalny olej awokado jest często stosowany w przemyśle kosmetycznym, zwłaszcza do produkcji kremów i balsamów do ciała. Doskonale wnika w skórę i nadaje jej gładkość.

 

Daktyl (Phoenix dactylifera)

Daktyle cechują się wysoką wartością energetyczną. W owocu znajduje się aż 70% cukrów, dużo potasu, żelaza, oraz fosforu. Owoc ten ma jednak znacznie mniej witamin. W daktylach znajdziemy również wiele składników podobnych w swoim działaniu do popularnej aspiryny.                

Wywar z tego owocu zalecany jest w chorobach takich jak: astma, katar, przeziębienie, oraz bóle gardła. Jest szeroko stosowany także jako doskonały środek wspomagający odkrztuszający. Daktyl jest pomocny w ciężkich chorobach, bowiem to błyskawiczny zastrzyk energii dla naszego organizmu. Nie powinny spożywać go osoby ze skłonnościami do otyłości, cierpiące na cukrzycę oraz nieżyty żołądkowe i kolki.   

Najnowsze amerykańskie badania dowodzą, że daktyle suszone zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.

Również przemysł kosmetyczny szeroko korzysta z tych owoców. Stosowany jest jako dodatek do kremów. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się pąki liści, oraz owoce.  

   suszone daktyle                                                      

 

Figa (Ficus carica)                

Figi to niezwykle zdrowy owoc. Zawierają bardzo wiele cukrów (fruktoza, oraz glukoza, z niewielką domieszką sacharozy). W figach znajdziemy również mikroelementy oraz substancje takie jak: jod oraz cenne kwasy organiczne.                

Osoby chorujące na serce i nerki powinny spożywać jak najwięcej tych owoców, ponieważ zawierają one w sobie wiele żelaza i potasu, które wspomagają te właśnie organy. Wywar z fig stosowany jest także jako naturalny środek na zaparcia, w szczególności u małych dzieci. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie fig suszonych lub fig moczonych w oliwie na pusty żołądek.                

Napar z owoców lub liści tego owocu sprzyja naszej odporności oraz regeneruje organizm po ciężkich schorzeniach. Od wieków figi stosowane są w medycynie ludowej jako wspomaganie w leczeniu takich chorób jak nowotwory i wrzody. Fig w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, artretyzm, oraz osoby cierpiące na ciężkie stany zapalne żołądka i jelit.

Granat (Punica granatum)sok z granatu

Owoce granatu są niezwykle zdrowe. Uzyskuje się z nich sok zawierający punicynę antocyjanową, fitoncydy oraz wiele cukrów i kwasów organicznych. Prócz tego znajdziemy w granatach także cenne związki mineralne, oraz witaminę PP. Sok z tego owocu to napój, który znakomicie gasi pragnienie w upalne dni, ale ma również ściśle medyczne działanie. Zapobiega biegunkom, posiada właściwości przeciwbólowe, oraz wspomaga nasz układ pokarmowy. Znany od wieków w medycynie ludowej stosowany był do leczenia stanów zapalnych żołądka i jelit oraz na problemy z ciśnieniem.

 

morwa biała suszonaMorwa biała i czarna (Morus alba et Morus nigra)

Oba gatunki morwy bogate są w cukry oraz garbniki, związki mineralne i kwasy organiczne. Morwa czarna zawiera znacznie więcej żelaza i cennej witaminy PP. W medycynie ludowej morwy stosowane są od wieków jako środek leczniczy w zapaleniach żołądka i jelit. Wywar z tego owocu to doskonały środek napotny, oraz moczopędny. Posiada również delikatne właściwości przeczyszczające. Doskonale sprawdza się jako płukanka do gardła przy zapaleniach migdałów i dziąseł. Morwa może być spożywana przez cukrzyków, dzięki niewielkiej ilości sacharozy w tym owocu.                           

morwa biała                             

Soki i syropy z morwy to doskonały środek dla osób starszych, chorujących na serce. Wspomagają one leczenie takich chorób jak tachykardia, arytmia, oraz skurcze dodatkowe. Sprawdza się także przy leczeniu miażdżycy tętnic. Japończycy z owoców tego owocu przyrządzają także specjalne kremy usuwające z twarzy rozmaite przebarwienia (w tym również piegi).

Mango (Mangifera indica)mango suszone

Owoc mango zawiera dużo cukrów (fruktoza i glukoza). Jest bogaty w potas, wapń oraz wiele witamin m.in. prowitaminę A czyli beta-karoten, C, oraz PP. Mango zwiększa naszą odporność i działa jako środek moczopędny oraz łagodnie przeczyszczający nasz organizm. To niewątpliwie spore medyczne zalety, a do długiej listy przymiotów tego owocu należy zaliczyć również fakt, że mango posiada niezwykle wiele witaminy C i P, które dzięki połączeniu z solami wapnia są pomocne w leczeniu krwotoków wewnętrznych. Spożywanie tego owocu wzmacnia nasze naczynia włosowate, a więc są znakomitym środkiem zapobiegającym niewielkim wylewom krwi w naszym organizmie. Bez zawahania mango mogą spożywać także cukrzycy, ponieważ jego owoce zawierają jedynie śladowe ilości sacharozy. Mango pozytywnie wpływa na nasze serce, a więc jest to doskonałe uzupełnienie diety dla wszystkich osób cierpiących na rozmaite schorzenia kardiologiczne.                

Sok z mango to niezwykle smaczny dodatek do codziennej diety. Świetnie smakuje, ale również jego zapach jest bardzo przyjemny. Sok z mango jest doskonałym dodatkiem do diety zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory witaminy C w organizmie. Wywar ze skórki tego owocu od wieków stosuje się również w hinduskim lecznictwie ludowym. To środek wspomagający nasz żołądek. Odwar z pestek zaś jest doskonałym środkiem odrobaczającym. Wywar z samych nasion będzie natomiast pomocny w chorobach układu oddechowego takich jak astma oskrzelowa.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel