Kasztany jadalne

Kasztany jadalne                

W naszym klimacie kasztany kojarzą się nam z drzewem, które popularnie kwitnie w okresie rozpoczynających się matur czyli kasztanowcem (Aescules hippocastanum). Jednak owoce tego drzewa nie są jadalne. Kasztan jadalny rośnie na terenie południowej oraz wschodniej Europy, ale występuje także w obrębie Kaukazu i Azji Mniejszej. Jego łacińska nazwa to Castaneda sativa. To długowieczne drzewo, mogące przetrwać nawet kilkaset lat. W tym czasie dorastają do gigantycznych, wręcz majestatycznych rozmiarów. Na świecie jest kilka prawdziwych okazów tej odmiany kasztana. Jednym z nich jest słynny kasztan z Etny, a innym przykładem kasztan znajdujący się nieopodal miasta Montmorency we Francji. To właśnie w cieniu tego drzewa wypoczywał słynny myśliciel Jean Rousseau. Ta odmiana kasztanów niestety jest bardzo podatna szczególnie na niskie temperatury, dlatego w Polsce naturalnie on nie występuje. Znaleźć go możemy praktycznie jedynie w ogrodach botanicznych.                

 

W owocach tego drzewa znajdziemy wiele składników mineralnych oraz bardzo kaloryczny miąższ. Zawiera on nawet do 67% skrobi, ale także cukier, tłuszcze, białka i wiele witamin takich jak witaminy z grupy B, C, E i K. Popularne są dwa rodzaje kasztanów – marron i chataigne. Owoce odmiany marron uzyskiwane są jedynie poprzez uprawę wegetatywną i są najbardziej pokaźnych rozmiarów. W owocnikach znajdziemy wtedy co najwyżej jeden lub 2 kasztany o bardzo dużych rozmiarach. Można je spożywać surowe, ale najlepiej smakują kiedy zostaną jednak wcześniej przyrządzone. Popularnym sposobem przyrządzania tych kasztanów jest ich gotowanie, duszenie, a także znane doskonale pieczenie, dzięki któremu uzyskać możemy słynne pieczone kasztany. Właśnie ich pieczona odmiana dla wielu ludzi stała się na przestrzeni wielu lat prawdziwym symbolem Francji. Przyrządzając je w piecyku pamiętajmy o ich wcześniejszym nacięciu, bowiem jeżeli pominiemy tę czynność kasztany jadalne po prostu wystrzelą w pewnym momencie pod wpływem temperatury. Najlepiej smakują kiedy są jeszcze bardzo gorące. Francuzi lubują się też w kasztanach ugotowanych w wodzie z dodatkiem soli i włoszczyzny. Służą również do nadziewania drobiu pieczonego. Jeżeli ugotujemy je z dodatkiem cukru i mleka uzyskamy doskonałe, smaczne i słodkie danie deserowe lub śniadaniowe.  

 

 

 

Mąka kasztanowa                

Znana od wieków mąka kasztanowa używana jest po zmieszaniu z innymi rodzajami mąk do wypieków chleba. Można z niej również zrobić wiele innych, niezwykle smacznych rzeczy takich jak: racuchy, placki, ciasta, oraz desery. Ciasta pieczone na tej mące charakteryzują się dużym rozmiarem, ponieważ ciasto z dodatkiem takiej mąki niezwykle szybko wyrasta, jest pulchne i niezwykle smaczne. Mąka kasztanowa to również ceniony dodatek do zup i sosów. Zwłaszcza Włosi upodobali sobie takie jej zastosowanie. Dzięki tej mące uzyskać możemy słynna włoską potrawę – polentę.                                

To jednak nie koniec zalet kasztanów. Poza tym, że są świetnym dodatkiem w naszej codziennej diecie posiadają również pewne zdrowotne właściwości, o których warto pamiętać. Okład z mączki z kasztana jest doskonały przy wszelakich schorzeniach dotykających naszych dróg oddechowych. Kiedy dodamy do niej nieco octu, oraz mąki jęczmiennej są również przydatne dla kobiet karmiących, które cierpią często na problemy związane ze stwardnieniem piersi i zalegającym mlekiem. Mielona skórka kasztana jest naszym sprzymierzeńcem we wszelkich problemach trawiennych. Dzisiaj stosuje się w medycynie liście i korę kasztana jadalnego. Te elementy zawierają bowiem pektyny, garbniki, glukozę, oraz arabinozę, a także żelazo i wiele substancji żywicowych. Znajdują one zastosowanie w leczeniu chorób naczyń krwionośnych, a także w przypadku wystąpienia obrzęków pochodzenia limfatycznego. Przydatne są również w leczeniu żylaków i hemoroidów.                

Doskonałe właściwości napotne oraz wykrztuśne posiada z kolei miód kasztanowy, który jednak nie jest pierwszorzędny jeżeli chodzi o smak. Gorzki lek najlepiej leczy i tak właśnie jest w jego przypadku. Miód kasztanowy to cenny środek leczniczy dla osób cierpiących na choroby płuc i oskrzeli. Jest także doskonały dla osób, które z pewnych przyczyn muszą przybrać nieco na wadze.                

Również w przemyśle kosmetycznym kasztany jadalne znalazły swoje miejsce. Skórki z ich owoców, a także liście to popularnie stosowany składnik szamponów koloryzujących. Kwiaty z kolei znalazły zastosowanie jako aromat do tytoniu fajkowego.  

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel