Czym jest korzeń maca?

Czym jest korzeń maca?

FAO czyli organizacja do spraw żywności i rolnictwa, działająca przy ONZ wpisała ową roślinę do rejestru produktów rozwiązujących problemy żywnościowe na świecie. Również NASA doceniło macę i mąka z niej znalazła się na liście produktów żywnościowych dla kosmonautów. Nic dziwnego. Doskonale wpływa na kondycję psychiczną i fizyczną, wspomaga utrzymanie refleksu i skupienia. Roślina pochodzi z okolic południowoamerykańskich Andów, ale o jej wspaniałych właściwościach powoli dowiaduje się cały świat, również europejski.

Maca (Lepidium meyenii) należy do rodziny roślin kapustowatych i jest uprawiana przeszło 2 tysiące lat na specjalnych uprawach prowadzonych na zboczach stoków. Zwana także „skarbem Inków” roślina posiada tylko jeden korzeń, oraz jest niezwykle wytrzymała. Dzięki temu doskonale znosi nawet fatalne warunki atmosferyczne i klimatyczne. Ta bliska krewna rzeżuchy poradzi sobie również z najgorszymi rodzajami gleb i dużymi wysokościami. W ludowej medycynie w Peru stosowana jest jako środek na wzmocnienie. Jej spożywanie wzmacnia nasz organizm w stanach permanentnego wycieńczenia, a nawet niedożywienia.

Maca jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Wpływa ona na proces produkcji hormonów w organizmie, przez co właśnie w terapiach hormonalnych znajduje szerokie zastosowanie. To jednak nie wszystko. Korzeń ten wzmacnia włosy, paznokcie, oraz wspomaga nasze procesy trawienne. Udowodniono również, że wpływa korzystnie na libido i zwiększenie płodności. Jej korzeń chroni nas przed chorobami takimi jak anemia, oraz wszelkimi zaburzeniami hormonalnymi w naszym organizmie. Jest także skuteczna w zapobieganiu osteoporozie, oraz stosowana zewnętrznie przyspiesza proces gojenia się ran. W Peru uznawana jest przez tamtejszych Indian za symbol młodości.

To również istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B, oraz wiele cennych minerałów (fosfor, cynk, jod, żelazo). W diecie opartej o mace nie zabraknie również potrzebnych i pożywnych białek. Dlatego właśnie korzeń ten doskonale sprawdzi się u osób żyjących szybko i aktywnie fizycznie. Zawarte aminokwasy i sterole roślinne pozytywnie wpływają na nasze ciało, pobudzając je do usuwania złego cholesterolu. Spożywając duże ilości macy lub produktów z niej wytworzonych wzmocnimy również naszą odporność na wiele chorób.             

Roślina ta jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia i może ją stosować praktycznie każdy człowiek, oczywiście w rozsądnych ilościach.

Korzenny, słodki smak                                                                      maca

 

Korzeń maca można spożywać praktycznie tak samo jak każde inne warzywo. Dostępna jest również maca z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu można rozpuścić ją w wodzie, to znacznie lepszy sposób na jej przyswojenie przez nasz organizm. Sproszkowany korzeń maca również znajdzie wiele zastosowań w codziennym przygotowywaniu posiłków w naszej domowej kuchni. Doskonale komponuje się z gorącą czekoladą, lodami, herbatą, oraz wszelkim sałatkami i surówkami. Kategorycznie nie można jednak sproszkowanego korzenia dodawać do wrzątku, bowiem straci on wtedy cenne właściwości. Jeżeli lubimy tworzyć własne batony energetyczne również maca może okazać się cennym ich składnikiem i dodatkiem wzbogacającym ich smak, i zwiększającym energię jaką uzyskamy dzięki takiej diecie.

Maca na słodko i na słono

Z macy Peruwiańczycy przygotowują potrawę znaną jako watia. Korzeń rośliny umieszczony zostaje w małym dołku, następnie całość przykrywa się drobnymi węgielkami i wędzi. W miejscu swojego pochodzenia maca podawana jest także z mlekiem, komosą ryżową, oraz owsem. Także tam popularna jest maca na słodko – z odrobiną mleka, miodu czy też cynamonu. Innym popularnym sposobem jej przygotowania jest tzw. chica de maca – to specjalny napój przypominający nieco piwo, jest to sfermentowany korzeń maca. Cennym atutem tej rośliny jest możliwość przechowywania jej przez wiele lat bez obaw o to, że utraci swoje właściwości. Wystarczy, że macę dobrze zasuszymy i nie musimy się obawiać o utratę przez nią walorów odżywczych.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel