Amarantus - zastrzyk zdrowia dla Ciebie

Amarantus zastrzyk zdrowia dla Ciebie

jaglanka

jaglanka Szarłat wyniosły zwany również Amarantusem, to cudowne „zboże”. Choć faktycznie nie jest to zboże, to posiada on bardzo podobne do niego wartości odżywcze. Dlatego też wiele osób uważa ową roślinę za niesamowity dodatek żywieniowy w swojej diecie. Amarantus nie zawiera glutenu, przez co jest świetnie tolerowany przez osoby chorujące na przykład na celiakię i chorobę Hashimoto. Roślina dodatkowo zawiera uspokajający magnez, ujędrniający skórę skwalen oraz błonnik ułatwiający trawienie.

Amarantus jest niezwykle starą rośliną, w Europie znaną już od przełomu XVI i XVII wieku. Zalicza się go do rodziny szarłatowatych. Wzrasta na wysokość od 40 do 150 cm i wypuszcza mocne, rozgałęzione pędy w kolorze ciemnoczerwonym. Posiada liście w kształcie rombu, które wyrastają blisko siebie pokrywając praktycznie całą łodygę. W pióropuszach tej rośliny znajdziemy bogate w wartości odżywcze ziarna.

 

Właściwości zdrowotne

Amarantus zawiera białko z dużą zawartością lizyny, aminokwasy siarkowe, tryptofan oraz węglowodory. Liście i ziarna bogate są w składniki mineralne takie jak żelazo, wapń oraz magnez. To cenne dla zdrowia ludzkiego pierwiastki. Magnez wspomaga pracę serca oraz stabilizuje przemianę węglowodanów. Wspomaga także układ nerwowy.

chlebek musli amarantusowyW ziarnie Amarantusa znajduje się trzy razy więcej błonnika niż chociażby w popularnej kaszy jaglanej. W przeciwieństwie jednak do tej kaszy nie zawiera on glutenu. Dlatego jest sprzymierzeńcem wszystkich osób żyjących na diecie bezglutenowej, oraz chorujących na choroby takie jak celiakia i niedoczynność tarczycy. Jego ziarna łatwo przyswajają się przez organizm i są lekkostrawne. To idealny dodatek we wszelkich dietach odchudzających. Szarłat wyniosły  to także bogactwo kwasów tłuszczowych zarówno jedno jak i wielonienasyconych. Kwasy te obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jest też cennym źródłem witamin takich jak A, B, C i E.

 chlebek musli amarantusowy

 

Amarantus w przemyśle spożywczym

mąka amarantusowa

Jest to roślina chętnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym, ze względu na bogactwo wielu składników spożywczych i witamin. Można go przyrządzić na wiele sposobów – gotując, smażąc lub opiekając. Mąka stworzona z ziaren tej rośliny służy do wyrobu pieczywa, ciasteczek oraz makaronów. Kwiaty Amarantusa służą do wykonywania betaliny – naturalnego barwnika spożywczego.

 mąka amarantusowa

Badania naukowe

Amarantus uznany jest przez ekspertów ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) za roślinę XXI wieku. Jest pomocny w profilaktyce chorób serca, cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego.

Cennym składnikiem uzyskiwanym z oleju tej rośliny jest skwalen. Spowalnia on procesy starzenia się skóry. Amarantus zawiera tych składników aż dziesięć razy więcej niż popularna oliwa z oliwek. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Zwiększa również odporność naszego organizmu, pozytywnie wpływa na szpik kostny oraz na nadnercza i węzły chłonne. Wykonywany z amarantusa olej to cenne źródło fitosteroli, które pomagają w wydalaniu cholesterolu LDL z naszego organizmu. Badania potwierdziły również, że Amarantus hamuje i powstrzymuje wiele rodzajów ognisk nowotworowych.

Amarantus stosuje się również w przemysłach takich jak: farmaceutyczny i kosmetyczny. Popularny jest jako dodatek do szamponów, kremów, balsamów do ciała oraz odżywek. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel